content image

Ensimmäinen vuosi – miten meillä meni? Taustapeili Digitalentin vuoteen 2020 & tavoitteet vuodelle 2021

It-konsultointiyritys Digitalent on osa AW Group -konsernia. Toimimme Suomessa henkilöstöpalvelu- ja rekrytointiyritys Academic Workin sekä koulutusratkaisu AW Academyn rinnalla.

Lanseerasimme Digitalentin ’pahimman talouskriisin sitten 1930-luvun suuren laman’, ’poikkeustilan’ ja ’uuden normaalin’ keskellä. Vuosi 2020 oli täynnä käänteitä, minkä vuoksi halusin perata sen vielä kerran kuukausi kuukaudelta auki.

Näin emme vuosienkaan jälkeen unohda, mistä Digitalentin matka alkoi.

Tammikuu

Allekirjoitan oman työsopimukseni. Nyt olen virallisesti vastuussa Digitalentin laajentamisesta Suomeen ja toistaiseksi autuaan tietämätön kaikista yllätyksistä, joita tuleva vuosi tulisi tarjoilemaan.

Helmikuu

Intensiivistä rekrytointia. Ydintiimiin etsitään lahjakas it-rekrytoija houkuttelemaan alan huippuosaajat tiimiin, näkemyksellinen teknologiaosaaja varmistamaan, että tarjontamme vastaa it-alan alati muuttuvia tarpeita sekä monipuolinen markkinoinnin ammattilainen sanottamaan sanomamme suuremmalle yleisölle.

Maaliskuu

Rekrytoija Maiju ja Senior Lead Consultant Aleksanteri starttaavat tiimissä. Samanaikaisesti tunnen, kuinka närästys alkaa polttelemaan kurkunpäätäni johtuen median vallanneista pandemian kauhukuvista. Mitä nyt tehdään, vai tehdäänkö mitään?

Ajatus Digitalentin lanseerauksen lykkäämisestä käy kieltämättä mielessä, mutta häipyy onneksi samoilla vauhdeilla. Tätä tilaisuutta on odotettu jo tarpeeksi kauan ja loistava tiimi on alkanut jo muotoutua. Epävarmassa tilanteessa saattaa epäonnistua, mutta varmempaa on, että yrittämättä ei ole sitä pienintäkään mahdollisuutta onnistua.

Huhtikuu

Etäily alkaa jo puuduttaa, mutta ensimmäisten tiimiläisten perehdytykset ovat plakkarissa. On aika siirtyä miettimään Digitalentin suurempia suuntaviivoja yhteisten etäworkshoppien kautta ja käynnistää myynti.

Minkälaisiin osaajiin rekrytoinnissa tulisi keskittyä? Minkälaisille yrityksille meillä on tarjota lisäarvoa? Kuinka saamme markkinasta erottautuvan konseptimme kirkastettua heille?

Toukokuu

Ensimmäinen asiakasprojektimme alkaa – merkittävä askel Digitalentille!

Markkinointivastaavamme Inka aloittaa tiimissä. Digitalent on vihdoin somessa ja nettisivuprojekti saa vauhtia.

Varovaisuus on kantava teema potentiaalisia asiakkaita tavatessa ja päätöstentekoa lykätään elokuulle, ”kun tiedetään maailman tilanteesta enemmän”.

Kesäkuu

Saamme parhaan palautteen, mitä voimme toivoa: asiakas haluaa jatkaa yhteistyötä. Myös ensimmäinen lasku lähetetään matkaan – toinen merkittävä askel uudelle yritykselle.

Heinäkuu

Loma.

Elokuu

Paluu töihin. Varovaisia pienen tiimimme livekokoontumisia uskalletaan järjestää, mikä on erityisen piristävää etänä painetun kevään jälkeen. On kuitenkin selvää, että suurta viisastumista maailman menosta ei ole elokuuhun mennessä tapahtunut, vaikka kaikki me toisin toivoimme.

Kuun lopussa Digitalentin rivit vahvistuivat toisella fullstack-osaajalla, kun Katalina liittyy porukkaamme.

Syyskuu

Illat pimenevät, mutta Digitalentin missio vain kirkastuu. Tapaamani yritysten edustajat ovat lähes poikkeuksetta vakuuttuneita siitä, että Digitalentin markkinoille tuoma uniikki konsepti it-alan inhouse-osaamisen kasvattamisen tueksi on juuri sitä mitä sekä it-ala yleisesti että juuri heidän yrityksensä tulevaisuudessa tarvitsee.

Päätöksiä veivataan yrityksissä kuitenkin edes takaisin, mikä aiheuttaa rekrytoijallemme Maijulle harmaita hiuksia. Uskallammeko rekrytoida lisää konsultteja?

Vihdoin uutisia: uusi asiakasprojekti alkaakin odotettua aiemmin. Ei auta kuin aikaistaa kolmannen konsulttimme Tommin aloituspäivää, jotta osaaja on paikallaan työvälineet valmiina, kun projektin lähtölaukaus kajahtaa.

Lokakuu

Neljäs fullstack-taiturimme Teemu aloittaa Digitalentin konsulttina. Asiakastapaamisia meinaa olla enemmän kuin kalenteri vetää. Useampi uusi potentiaalinen projekti on pöydällä ja rekrykoneisto nimeltä Maiju paahtaa jälleen täysillä tehoilla.

Marraskuu

Koronavuosi on vahvistanut ilmiötä, jossa asiakkaan päätöstä saatetaan odottaa viikkotolkulla ja kun vihreä valo syttyy, starttaa projekti välittömästi. Näin käy marraskuussa pariinkin otteeseen, minkä seurauksena Digitalentin penkki ammottaa yhtäkkiä tyhjyyttään.

Onneksi saimme kuun alussa viidennen konsulttimme Jannen kasvattamaan osaamistamme ja kaikkiin projekteihin riittää tekijät.

Joulukuu

Taustapeiliin tuijotellessa en voi kuin nöyränä ihastella Digitalentin ensimmäistä vuotta Suomessa.

Tiimi kasvoi kahdeksanpäiseksi ja heti vuoden 2021 alussa yllämme kaksinumeroisiin lukuihin, kun uusimmat vahvistuksemme Matti ja Samu aloittavat. Määrää ilahduttavampi asia on kuitenkin osaajiemme monimuotoisuus, ammattitaito ja jakamamme visio yhteisestä suunnastamme tuleville vuosille.

Myös liiketoiminnan numeroiden valossa olen erittäin tyytyväinen kaikkien Digitalenttien panokseen. Tiesimme heti ensiaskeleista lähtien, että vuodesta tulisi poikkeuksellinen ja ennennäkemättömällä tavalla haastava.

Aktiivisen myynnin, vetovoimaisen markkinoinnin, onnistuneiden rekrytointien ja asiakasprojekteissa lupaukset lunastavien konsulttiemme ansiosta olemme kuitenkin tavoitteessa, jonka asetimme jo ennen poikkeusoloja.

Näkymät vuodelle 2021

Tulevana vuonna aiomme kasvattaa jalansijaamme it-konsultointimarkkinassa rekrytoimalla lisää kokeneita it-alan osaajia tiimiimme ja käynnistämällä ennätysmäärän uusia asiakasprojekteja. Liikevaihdollinen tavoitteemme on rikkoa miljoonan euron rajapyykki jättäen viivan alle plussaa.

Kasvutavoitteemme ovat kunnianhimoiset, mutta realistiset. Vuosi 2020 nimittäin validoi sen minkä jo aavistimme: yritysten panostukset teknologiaratkaisuihin vain kasvavat, minkä vuoksi it-alan osaamisen kasvattaminen yrityksen sisällä on entistä kriittisempää.

Pystymme kokeneiden teknologiakonsulttien lisäksi mahdollistamaan pysyvän it-alan inhouse-osaamisen kasvattamisen, ja sen vuoksi Digitalent on erityisen arvokas it-konsultointikumppani yrityksille.

Kiitokset!

Jotta yhdellekään lukijalle ei jäisi epäselväksi se, kuinka kiitollinen olen tiimillemme, sanon sen vielä kerran selkokielellä:

Kiitos Maiju, Aleksanteri, Inka, Katalina, Tommi, Teemu ja Janne! Toitte valoa vuoteen 2020. Innolla seuraan, miltä tuleva vuosi teidän kanssanne näyttää.

Suuri kiitos myös asiakkaillemme! Olette porukka rohkeita henkilöitä, jotka uskalsivat panostaa tulevaisuuteen myös kriisin keskellä.

Oikein hyvää alkanutta vuotta jokaiselle!

Jukka Pulkkinen, toimitusjohtaja Digitalent

Lisää artikkeleita